Gezond afvallen: wat en hoeveel mag ik eten?

Er is in ons deel van de wereld nog nooit zoveel te eten geweest als tegenwoordig – en er zijn nog nooit zoveel verschillende methoden geweest om de zware gevolgen van te veel eten tegen te gaan. De eigenlijke succesformule is simpel: als je blijvend en gezond wilt afvallen, moet je de juiste hoeveelheid in de juiste hoeveelheid eten. Lees wat en hoeveel het echt kan zijn.

Om het lichaamsgewicht op peil te houden, heeft een volwassen mens gemiddeld zo’n 2000 kilocalorieën nodig. Als je de exacte behoefte aan kilocalorieën (kcal) wilt bepalen, moet je rekening houden met verschillende factoren. Weitgasser: “Hoeveel calorieën je nodig hebt, hangt af van geslacht, gewicht en leeftijd. Ook maakt het uit of je een zittend beroep hebt of niet, en of je in je vrije tijd sport of niet.”

Het probleem van onze tijd: veel mensen consumeren veel meer dan ze nodig hebben. Eet je bijvoorbeeld een broodje met boter en abrikozenjam als ontbijt en drink je een koffie met melk en suiker, dan heb je al zo’n 400 kcal verbruikt. Lunch heeft ongeveer 1000 kcal als het bestaat uit gehaktbrood met gebakken ei en gebakken aardappelen en een halve liter appelsap. De chocoladereep voor koffie in de middag brengt tot 400 kcal. En als je dan ’s avonds twee sneetjes zwart brood met ham en kaas eet, een halve liter bier drinkt en dan voor de tv wat chips en pretzelsticks knabbelt, heb je nog eens 1000 kcal verbruikt. Maakt samen 2800 kcal!

Hoeveel calorieën moet je besparen als je wilt afvallen?

Uitgaande van de gemiddelde dagelijkse behoefte van 2000 kilocalorieën, consumeer je idealiter 500 kilocalorieën minder, d.w.z. gemiddeld 1500 kilocalorieën per dag – totdat je je streefgewicht hebt bereikt.

Als je je daar consequent aan houdt, consumeer je Niet lang wachten voor succes: al na twee weken kun je het voelen en meten. Weitgasser raadt af om zelf een hogere caloriereductie te doen. De reden: als de hoeveelheid ingenomen calorieën lager is, bestaat het risico dat het lichaam niet van voldoende noodzakelijke voedingsstoffen wordt voorzien. “Om gezond te blijven, heb je een uitgebalanceerde gemengde voeding nodig die voldoende eiwitten, sporenelementen en vitamines bevat, ook als je aan het afvallen bent”, zegt Weitgasser. Bovendien dreigt extreme caloriereductie te verhongeren – en dat is niet alleen ongemakkelijk, maar brengt ook het risico met zich mee om te bezwijken voor een hongerige hongeraanval, weer meer te eten, vast te houden aan dit gedrag en weer aan te komen.

Een koolhydraatarm dieet zorgt er dan ook voor dat de calorieën een beetje op peil blijven, naast bepaalde voedingsmiddelen die niet gegeten mogen worden.