Koop Cardano

Cardano is een van de meest veelbelovende cryptocurrencies op de markt. Cardano en zijn token ADA concurreren rechtstreeks met Ethereum om de titel van het grootste slimme contractplatform onder blockchains. Cardano is niet zomaar een goedkoop exemplaar. Cardano streeft ernaar alle essentiële aspecten van Ethereum te verbeteren en vertrouwt op wetenschappelijke principes. Het resultaat moet een blockchain-platform zijn dat superieur moet zijn aan alle andere blockchain-projecten op het gebied van snelheid, stabiliteit en functies.

Bij Cardano draait alles, net als bij Ethereum, om slimme contracten en decentrale applicaties. De cryptocurrency van Cardano is ADA. Tot nu toe kan deze cryptovaluta alleen worden verhandeld. Op de blockchain dient het ADA-token als betaalmiddel voor transacties. De cryptocurrency is niet ontworpen als een digitaal betaalmiddel voor online handel, zoals Bitcoin. Het gaat eerder om het platform erachter. Maar wat maakt dit platform zo speciaal dat de fans hopen dat het op een dag Ethereum zal inhalen? Ethereum staat volgens CoinMarketCap al jaren op nummer 2 qua marktkapitalisatie. Cardano stond een tijdje in de top 10, nu in de top 20.

Het bijzondere aan Cardano is de benadering van ontwikkeling. Bij de ontwikkeling van de blockchain zijn drie partijen betrokken: er is Input Output Hong Kong (IOHK), opgericht door Charles Hoskinson. Hoskinson was ooit een mede-ontwikkelaar bij Ethereum. Daarnaast is er de Cardano Foundation, gevestigd in Zwitserland, en Emurgo, een Japans bedrijf, verantwoordelijk voor de commerciële en investeringsaspecten. Samen wilden ze de derde generatie cryptocurrency ontwikkelen. De eerste generatie is Bitcoin, de tweede is Ethereum.

Om dit doel te bereiken, passen de ontwikkelaars wetenschappelijke standaarden toe. Een team van onderzoekers en programmeurs op het gebied van cryptocurrencies bewaakt de afzonderlijke stappen totdat de blockchain is voltooid. Een belangrijk aspect is de toekomstige levensvatbaarheid van de Cardano-blockchain. Zelfs over vele jaren zou het platform probleemloos moeten kunnen draaien en groeien.

Zo is Ethereum momenteel van plan om in de nabije toekomst over te stappen van proof-of-work naar proof-of-stake. Dit betekent dat miners niet langer nodig zouden zijn. Je verwacht betere prestaties en meer decentralisatie. Cardano is ontwikkeld met proof-of-stake. De functie van Cardano is vergelijkbaar met die van Ethereum. Dit platform gaat vooral over slimme contracten en decentrale applicaties. Slimme contracten kunnen worden omschreven als digitale contracten. Eigenlijk zijn het programma’s die de taken van contracten overnemen. Je hebt het potentieel om een ​​groot aantal gebieden op het gebied van administratie, financiën, online handel en meer te verbeteren. Je kunt processen automatiseren en eerlijker en veiliger maken. De slimme contracten implementeren automatisch hun contractinhoud precies zoals ze zijn geprogrammeerd.

Gedecentraliseerde applicaties, kortweg dApps, zijn programma’s die op de blockchain draaien. Het was dit concept dat Ethereum introduceerde. De creatie van Vitalik Buterin toonde aan dat de blockchain voor andere dingen kan worden gebruikt dan het doen van betalingen via internet. De Ethereum-blockchain vertoont nu een paar zwakke punten in zijn leeftijd, bijvoorbeeld op het gebied van stabiliteit en snelheid. Cardano wil deze zwakke punten aanpakken.

De ADA koersontwikkeling

Op de vraag of het überhaupt de moeite waard is om Cardano te kopen, is het de moeite waard om te kijken naar de ontwikkeling van de cursus. Het platform zelf werd gelanceerd in 2015. De ADA-token kan pas sinds oktober 2017 worden verhandeld. Op dat moment steeg de prijs van ADA naar een goede 0,022 euro. Net op tijd, want in december kwamen de stieren pas echt op gang op de markt. Tot voor de kerst liep de koers op tot 0,41 euro. De cryptocurrency bereikte echter op 4 januari zijn hoogste punt ooit op 0,977 euro. Toen sloeg de bearish stemming toe op de markt. Er deed zich een crash voor die alle cryptovaluta’s trof. Cardano daalde in januari 2018 tot 0,4 euro en begin april tot 0,12 euro. Dat was nog steeds meer dan toen Cardano voor het eerst in actie kwam. Toch een fors prijsverlies. In mei 2018 herstelde de prijs zich tot bijna 0,3 euro. Vanaf dat moment ging het een tijdje bergafwaarts. In juli daalde de koers tot 0,14 euro en in december 2018 tot 0,026 euro. Dit markeerde het begin van de lange crypto-winter. Pas in april 2019 steeg de koers van het aandeel. De prijs van de ADA-token zou kunnen oplopen tot 0,08 euro. In de zomer van 2019 zakte de prijs naar een goede 0,05 euro.

Is het de moeite waard om Cardano te kopen?

De Cardano koers verwachting heeft had het de afgelopen jaren niet zo goed gedaan. Toch staat Cardano altijd in de top 20 van beste cryptocurrencies volgens CoinMarketCap. Volgens deze website is het investeringsrendement van Cardano 66,32%. Dit is niet zo hoog als bij veel andere cryptocurrencies en tot nu toe zitten we nog ver van de waarden van de all-time high.

In deze omstandigheden lijkt een belegging misschien niet bijzonder aantrekkelijk. Bovendien is het gebruik van Cardano’s token, de ADA, tot nu toe beperkt geweest. Afgezien van handelen, kan het ook worden gebruikt voor staking. Bij staking hoef je maar een aantal ADA-tokens te hebben en krijg je zo de kans om meer ADA als beloning te ontvangen. Houd er rekening mee dat deze cryptocurrency nog in ontwikkeling is. De ontwikkelaars willen niet snel geld verdienen en gooien gewoon een nieuw blockchain-platform op de markt. Ze willen een hoogwaardig platform voor smart contracts en dApps creëren dat geavanceerder is dan welk eerder platform van dit type dan ook en daar nemen ze de tijd voor. Dus als u in Cardano wilt investeren, zult u waarschijnlijk geduld moeten hebben.

De ontwikkeling van Cardano gaat zeker vooruit. In november 2019 ging het Shelley-Testnet voor het eerst online. Het Testnet kreeg algemene instemming en werd goed ontvangen door de Cardano-gemeenschap. De ontwikkelaars werken hard aan de roadmap om de blockchain in 2020 operationeel te hebben. Dan is het goed mogelijk dat de Cardano cursus goed oppakt. Hoe goed de prijs zich kan ontwikkelen, hangt onder meer af van de algemene stemming op de markt op dit moment. En ook van de prestaties van de Cardano-blockchain zelf. Geïnteresseerden zouden er goed aan doen zich te informeren over de voortgang van de ontwikkeling.