Slaapstoornissen en moeilijk in slaap vallen bij kinderen

Kinderen en de liefde voor slapen – een onderwerp dat alle ouders op veel verschillende manieren aangaat. Hoeveel slaap heeft mijn kind op welke leeftijd nodig? Is er een directe slaapstoornis als mijn kind niet goed slaapt? Wat voor soort slaapstoornissen zijn er bij kinderen en wat zijn de oorzaken? Welke symptomen kunnen slapeloosheid bij kinderen veroorzaken en hoe kunnen ze worden behandeld? In het volgende artikel gaan we in op deze en vele andere vragen die ouders zichzelf stellen als het gaat om de slaap van hun kinderen.

Waarom is gezond slapen vooral voor kinderen zo belangrijk?

Zo is het niet alleen voor ons volwassenen, maar ook voor onze kinderen. Voldoende slaap onder optimale omstandigheden is voor hen enorm belangrijk. Een gezonde babyslaap is erg belangrijk voor kleine baby’s en pasgeborenen, omdat het niet alleen de cellen in hun lichaam regenereert, maar ook van invloed is op hoe goed de baby zich ontwikkelt. Tijdens de babyslaap worden onder andere groeihormonen gevormd, waardoor de groei van het kind ook afhankelijk is van de slaap. Het leervermogen, de motoriek en zelfs de ontwikkeling van de inwendige organen kunnen hierdoor worden beïnvloed. Maar slapen is nog steeds enorm belangrijk, niet alleen voor baby’s en peuters, maar ook voor wat oudere schoolgaande kinderen. Want alleen een rustgevende en gezonde slaap bevordert:

  • De creatieve geest
  • Het vermogen om zich te concentreren
  • De verhoogde efficiëntie

Bovendien verwerkt het menselijk brein tijdens de slaap alles wat een persoon gedurende de dag heeft meegemaakt en geleerd, daarom is voldoende regeneratietijd essentieel. Slaapbehoefte & slaapgedrag van kinderen Zo individueel als elk kind is, zijn hun persoonlijke slaapbehoeften net zo verschillend. Het kan zijn dat uw vierjarig kind minder slaap nodig heeft dan het vijfjarige kind van uw buurman of zijn broer of zus van dezelfde leeftijd. Er is immers geen vaste regel hoe lang kinderen moeten slapen. Er zijn echter gemiddelde waarden die fungeren als slaapaanbevelingen en die ouders een idee kunnen geven van hoeveel hun kinderen ongeveer moeten slapen in de verschillende leeftijdsgroepen.

Een goed matras is dus enorm belangrijk, en dat is ook van toepassing op logeermatrassen.

Slaap heeft baby’s en pasgeborenen nodig

Een pasgeboren kind heeft zich de eerste weken meestal het grootste deel van zijn leven verslapen – niet alleen ’s nachts, maar ook overdag. Dit komt omdat het dag-nachtritme bij pasgeborenen nog niet beschikbaar is, waardoor ze geen onderscheid kunnen maken tussen dag en nacht. Bovendien hebben ze nog geen goed slaap-waakritme en slapen ze daarom met korte tussenpozen gedurende de dag. De korte waakfasen worden alleen gebruikt voor het eten of het verschonen van luiers. Een pasgeboren baby heeft bijvoorbeeld in de eerste drie maanden ongeveer 16-20 uur slaap nodig. Tussen de vierde en zesde maand neemt de dagelijkse bedtijd langzaam af, worden de waakfasen langer, worden de slaapfasen geleidelijk korter. Over het algemeen heeft een baby van deze leeftijd echter nog steeds ongeveer 12-15 uur slaap nodig gedurende de dag. Een baby tussen de zeven en twaalf maanden heeft nog steeds zo’n 13-14 uur slaap per dag nodig. Op deze leeftijd hebben ze echter meestal langzaam een ​​dag-nachtritme ontwikkeld, waardoor ze het grootste deel van de tijd ’s nachts slapen.

Slaapbehoeften van peuters

Vanaf een jaar oud, met een leeftijd van 12 – 24 maanden, zijn kinderen gewend aan een vast dag-nachtritme en wordt hun slaapbehoefte teruggebracht tot gemiddeld 11-14 uur. Ze nemen dit vooral ’s nachts, hoewel ze nog vaak wakker kunnen worden. Dit gebeurt meestal bij het veranderen van slaapfasen, bij de overgang van REM- naar niet-REM-slaap of omgekeerd. Naast slapen ’s nachts hebben kleine kinderen tot een jaar of vier ook dagelijks een dutje nodig om de dag goed gehumeurd en met voldoende energie aan te kunnen.