Teak onderhouden

Het schoonmaken en onderhouden van hun eigen teakhouten meubelen staat tegenwoordig bij velen bovenaan de to-do lijst. Daarom is de vraag hoe je teak op de juiste manier onderhoudt momenteel een van de meest gestelde vragen aan onze adviseurs. Want zodra de eerste zonnige dagen ons uit de binnenruimte lokken en in de stemming komen voor de mooiste tijd van het jaar, willen we de buitenruimte zo snel mogelijk klaarmaken.

Dit omvat ook het uit de winterkwartieren halen van de teakhouten meubelen en het voorbereiden op de zonnige dagen. Zodat alles weer blinkt en we het fijn hebben in onze thuisoase van welzijn. Welke reinigingsmiddelen en gebruiksvoorwerpen zijn het beste voor teakhouten meubelen? Waar moet u aan denken na de winterstop?

Onze tips helpen je daarbij.

Een van de meest duurzame en weerbestendige houtsoorten: teak Wie kiest voor teakhouten tuinmeubelen doet een investering voor de toekomst. Ze zijn heerlijk tijdloos en vergen weinig onderhoud. Teak is een van de meest waardevolle houtsoorten ter wereld. Omdat de teakboom erg langzaam groeit, heeft teak een zeer fijne houtstructuur en wordt het gekenmerkt door een uitzonderlijke duurzaamheid en weerstand. De van nature aanwezige etherische oliën zorgen voor een natuurlijke bescherming van het hout. Weersinvloeden zoals vocht, zon, vorst en temperatuurschommelingen kunnen dit uitstekende hout niet aantasten. Dit maakt teakhouten tuinmeubelen bijzonder geschikt voor permanent buitengebruik – zonder extra oppervlaktebescherming.

Tuinmeubelen van naturel teakhout naar Engels model

Onze teakhouten meubelen worden natuurlijk geleverd, volgens de oude Engelse tuintraditie. Dit komt overeen met de wens van veel van onze klanten, aangezien de meeste teakliefhebbers de meubels buiten willen neerzetten zonder te schilderen. U wilt het natuurlijke vergrijzingsproces van het hout door het buitenweer op uw meubelen bewonderen. Want na verloop van tijd geeft het weer het hout een mooie zilvergrijze patina. De natuurlijke vergrijzing van het hout wordt veroorzaakt doordat de lignine in de celwanden van het teakhout wordt weggespoeld door regenwater.

Moet u ondanks zijn uitstekende eigenschappen toch voor teakhouten tuinmeubelen zorgen?

Ook al is teak een extreem veerkrachtig hardhout, het vereist regelmatig en correct onderhoud. Dit verlengt de levensduur van uw tuinmeubelen aanzienlijk en behoudt zijn schoonheid. En je hebt er lang plezier van. Het is gewoon prettiger zitten op mooie, verzorgde meubels.

Hoe zorg je voor teak?

De juiste verzorging van teakhouten meubelen kan met weinig middelen worden bereikt. We raden aan om aan het begin en aan het einde van het seizoen schoon te maken voordat u uw meubelen weer winterklaar maakt of naar het winterverblijf brengt. Regelmatig schoonmaken voorkomt ook incidentele vlekken. Hoe u dit doet, leest u hier.

Groene zeep

Zeepwater gemaakt van groene zeep is de beste en zachtste manier om voor uw teakhouten meubelen te zorgen. Groene zeep is een natuurlijke zeep en bevat plantaardige oliën die naast hun reinigende eigenschappen ook een hydraterende werking hebben. Zo voorkom je dat vuil en andere omgevingsinvloeden zich in de poriën nestelen. Teak onderhouden: dat kan met deze gebruiksvoorwerpen Als je net nieuwe teakhouten meubelen hebt gekocht, raden we aan om deze voor het eerste gebruik af te vegen. Hiermee wordt eventueel teakstof verwijderd dat zich nog aan het meubel kan hechten. Teakstof kan vlekken op lichtgekleurde oppervlakken veroorzaken. Deze zijn echter niet meer zichtbaar na het wassen.

Om je teakhouten meubelen goed schoon te maken heb je een aantal keukengerei nodig:

  • borstel
  • eventueel een spons
  • zeepwater gemaakt van groene zeep en warm water.