Tuinmeubelen overwinteren

De overwintering van tuinmeubelen dient tijdig te worden voorbereid. We geven tips en advies hoe je tuinmeubelen het beste de winter door komen! Als de bladeren van de bomen vallen, de dagen korter worden en de avonden merkbaar koeler zijn, kun je misschien nog buiten zitten met een dikke trui of deken. Maar zodra de eerste nachtvorst komt, moeten de tuinmeubelen dienovereenkomstig worden opgeborgen of beschermd. Dus wat doe je met de tuinmeubelen zodat je deze in het komende voorjaar weer kunt neerzetten zonder schade op te lopen in de winter?

Het goede nieuws: er zijn inmiddels veel tuinmeubelen (materialen) zoals aluminium, RVS, polyrattan, hoogwaardig textiel of hoogwaardig gecoat staal, die het ook gemakkelijk maken om de tuinmeubelen buiten te overwinteren. Beschermende maatregelen zijn niet of nauwelijks nodig. Aan sommige materialen worden daarentegen hogere eisen gesteld en daarom moeten deze meubels in de winter zeker binnen worden opgeslagen.

Voor alle tuinmeubelen, ook als deze absoluut wintervast zijn, geldt: Opslag binnen of in beschermde ruimtes houdt de meubelen langer mooi. Bovendien wordt de UV-straling verminderd, wat de levensduur van vrijwel alle materialen verlengt en tegelijkertijd worden de tuinmeubelen beschermd tegen vuil. Als alternatief, als opslag in het interieur niet mogelijk is, wordt het juiste gebruik van beschermhoezen en hoezen aanbevolen.

Over het algemeen kunnen de volgende opslagaanbevelingen worden gedaan:

  • Op een droge plaats bewaren
  • Vorstvrij opslaan, maar niet overmatig verwarmd
  • Beschermd tegen UV-straling bewaren
  • Zorg voor goede ventilatie

Deze maatregelen zijn goed voor alle tuinmeubelen, ook voor de wintervaste. Anders ligt de focus bij de verzorging van tuin- of balkonmeubels op het materiaal waarvan het meubel is gemaakt. Bijvoorbeeld bij meubelen van Garden Impressions, moeten de kussen zowiezo naar binnen gehaald worden.

In wezen zijn er metalen, plastic of houten meubels voor buitengebruik. Deze materialen worden vaak gebruikt in een mix van materialen. De meest gebruikte metalen materialen zijn aluminium, roestvrij staal en gecoat staal. Kunststoffen worden gebruikt in volledig polymeer meubelen, in modern polyrotan vlechtwerk en nylon-textileen stoffen, maar worden ook gebruikt als onderdelen van veel metalen meubelen (zoals voetkappen of verbindingen).

De keuze aan houtsoorten is erg groot. Hierbij moet een principieel onderscheid worden gemaakt tussen zwaar olieachtig (subtropisch) hardhout en bijvoorbeeld inheems hout.

Tuinmeubelen van metaal

Meubels van aluminium en roestvrij staal kunnen veilig buiten blijven staan, omdat ze niet roesten. Coatings op aluminium of ijzeren meubelen, die kunststof onderdelen bevatten, gaan echter ook langer mee als ze worden blootgesteld aan minder UV-straling en koude temperaturen of temperatuurschommelingen. Bij gecoat ijzer of smeedijzeren meubelen moet u letten op hoogwaardige coatings als overwintering buiten wordt overwogen. Dan en als de coating onbeschadigd is, is buiten overwinteren in principe geen probleem en krijgt roest geen kans.

Kunststof tuinmeubelen

Voor kunststof meubelen geldt: hoogwaardig kunststof kan zeker buiten overwinteren, maar gaat minder lang mee als het onbeschermd wordt gelaten. Het is goed om alle kunststoffen tegen vorst te beschermen. Door de kou kunnen veel kleine scheurtjes in het materiaal ontstaan. De stabiliteit blijft in wezen behouden, maar vuil heeft de neiging zich in de kleine scheurtjes te vestigen, waardoor het meubel niet mooi blijft. Het is daarom aan te raden de kunststof tafel en stoel voor de winter in een vorstvrije ruimte op te bergen. Hoogwaardige kunststof mazen en weefsels (polyrattan en textileen) zijn doorgaans goed bestand tegen vorst, maar opslag is hier ook veiliger en levensverlengend, ook al zijn deze polyethyleen strengen vuilafstotend en ongevoelig voor nat en koud weer en sterke temperatuurschommelingen en zijn UV-gestabiliseerd.