Waarom is zelfvertrouwen belangrijk?

Eigenwaarde is het beeld dat we van onszelf hebben. Hoe beoordelen we onszelf? Respecteren we elkaar? Houden we van elkaar? Waarderen we onze eigen waarde? Het bestaat uit ons “zelf” en “bewustzijn”, vertrouwen in zichzelf en respect voor zichzelf. Mensen met een laag zelfvertrouwen leven zelfstandiger. De mening van anderen is belangrijker voor hen omdat ze niet zeker zijn van zichzelf. Ze zijn zo gefocust op wat andere mensen denken dat ze een verkeerd beeld van zichzelf krijgen omdat ze niet echt met zichzelf omgaan.

Veel mensen zijn overal op zoek naar zelfvertrouwen, behalve zichzelf.

Zelfvertrouwen vind je niet via anderen. Alleen jijzelf moet erkennen wie je bent en jezelf accepteren. U kunt alleen zelfstandig wonen als u uw afhankelijkheid van anderen verliest. Waar komt het gebrek aan zelfvertrouwen vandaan? De oorsprong van een gebrek aan eigenwaarde ligt vaak in onze kindertijd. Door de jaren heen hebben we verschillende soorten angsten geleerd. Bijvoorbeeld de angst om te falen en de angst voor afwijzing. Deze 2 angsten zijn misschien wel de meest voorkomende. Ze zijn vaak gebaseerd op ervaringen uit onze kindertijd. Vooral kinderen hebben grote moeite om afgewezen te worden door anderen. Hun zelfvertrouwen daalt en ze beperken zich in hun ontwikkeling. Als je een omgeving had die je onderdrukte, je niet accepteerde of je klein wilde houden, dan vormt dat je jarenlang. Helaas hoort falen bij het leven. Men wordt door sommige omstandigheden keer op keer teruggeworpen. Dit kan de meest uiteenlopende oorsprong hebben. We bereiken iets niet in de toegewezen tijd, we missen de vaardigheden of het kan gewoon te veel zijn voor een enkele persoon. Iedereen worstelt met deze problemen. Kinderen weten dit echter nog niet en dragen de ervaring met zich mee tot op hoge leeftijd.

Ja, een verlegen persoon zonder zelfrespect kan een sterke persoonlijkheid worden. Ons brein is neuraal plastic. Dit betekent dat synapsen, zenuwcellen of zelfs hele hersengebieden kunnen veranderen. De hersenen kunnen nieuwe dingen blijven leren en processen optimaliseren. Om dit te doen, moeten we aan ons zelfvertrouwen werken. En de benadering van ons zelfrespect is bijzonder belangrijk. Deze twee aspecten zijn cruciaal. Men mag echter nooit vergeten dat het een langdurig proces is. Je krijgt niet het volledige vertrouwen als je een doel bereikt. Het gevoel van eigenwaarde stijgt niet onmetelijk na een compliment. Men vordert langzaam. Maar men boekt vooruitgang. Elke dag voel je verbeteringen in hoe je jezelf ziet en uiteindelijk hoe anderen je zien. Verwacht dus geen snelle wonderoplossing. Je moet er klaar voor zijn om eraan te werken en je zult een zelfverzekerd persoon worden.

Je houding

Een rechte rug is belangrijk, de blik is naar voren gericht, de schouders naar achteren, de borst vooruit, de ruggengraat naar voren. Je voelt je al anders en straalt dat uit naar buiten. In het begin zal het moeilijk voor je zijn, dus probeer deze houding aan te houden. Zodra je je ontspannen voelt in een rechtopstaande houding, heb je het gehaald.

Beweging

Het is belangrijk dat je tijd neemt voor je lichaam. Je moet je er tenslotte prettig in voelen. Sport heeft niet alleen invloed op je uiterlijk, maar ook op je zelfbeeld. Sport is ideaal om lethargie of energiedalen te overwinnen. Ga joggen, maak een fietstocht, ga naar de sportschool of maak gewoon een wandeling. Het maakt niet uit hoe je sport. Je zult je daarna beter voelen. Je hebt meer energie en levenslust en dat voelt altijd goed.

Ontdek je sterke punten

Iedereen heeft sterke punten. Bedenk welke kenmerken u uw sterke punten zou noemen en welke kenmerken misschien niet zo uitgesproken zijn als u zou willen. Neem even de tijd om te reflecteren. Probeer je sterke punten in het dagelijks leven te laten zien en werk aan je zwakke punten. Het is echter belangrijk dat je niet vooral aan je zwakke punten werkt, maar dat je je sterke punten echt keer op keer gebruikt. Word je bewust van je sterke punten!