Wat is het verschil tussen een buffertank en een boiler?

Wat is een bolier en wat doet hij? Verwarmingsingenieurs zullen de bovenstaande vraag waarschijnlijk helemaal niet begrijpen, omdat het voor sommigen onmogelijk lijkt dat iemand het verschil niet weet, en voor sommige Solariers lijkt het niet mogelijk dat iemand het verschil tussen fotovoltaïsche en thermische zonnesystemen niet kent. Met dat laatste weten we inmiddels dat veel politici en journalisten er nog steeds problemen mee hebben, dus de veronderstelling is heel redelijk dat de situatie met de buffertank en boiler niet veel anders is. Ik vermoed zelfs dat sommige mensen denken dat het één en hetzelfde is en gewoon een ander woord… Dit is absoluut niet het geval en aangezien we net onze verwarming thuis hebben verbouwd en geoptimaliseerd, heb ik ooit mijn huis loodgieters (papa en broer zijn getrainde loodgieters) vroeg om een ​​leekdefinitie en zoals altijd is het heel eenvoudig en kan het in één zin worden uitgelegd.

Bufferopslag voor verwarming – er is douchewater in de boiler

Er zijn dus twee verschillende circuits voor twee verschillende toepassingen en zitten meestal ook in twee verschillende containers. Kort gezegd zou je ook kunnen zeggen dat het water in het buffervat, dat vervolgens door de radiatoren stroomt, niet zo hoge kwaliteitseisen heeft als het water uit de boiler, die het drink- en servicewater in huis opslaat. Natuurlijk worden er andere eisen aan het verwarmingswater gesteld, zoals bijv. weinig mineralen en kalk. De bufferopslag voorkomt dat het verwarmingssysteem oververhit raakt

Het is alleen een container voor het verwarmingswater, dat ook geïsoleerd is. De uitdaging is om het laden en lossen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen zodat het beste uit de collectoren gehaald kan worden. Maar ook voor houtverwarmingssystemen is een bufferopslagvat nodig, omdat het veel te inefficiënt zou zijn om het verwarmingssysteem rechtstreeks in het systeem te laten lopen. Het verwarmingssysteem kan op deze manier oververhit raken. Vandaar het woord “buffer”. De bufferopslag fungeert als “buffer” tussen de zeer hete verwarming en de minder hete verwarmingsinstallatie. Daarnaast is er een constante warmte voor een langere periode.

Om de verwarring voor leken compleet te maken, worden verschillende termen voor verschillende dingen gebruikt. En een ding dat een ketel wordt genoemd, is helemaal geen ding – ik mocht leren van de opmerkingen. Hartelijk dank hiervoor. Een bedrijfswaterboiler of warmwaterboiler wordt vaak ook wel een cv-ketel genoemd, ook al is dat niet per definitie helemaal juist, wat in ieder geval nog meer uitdrukt waar het eigenlijk om gaat. Daar wordt het water om te douchen en te koken gebunkerd en mag er geen legionella ontstaan, daarom moet de boiler steeds opnieuw tot 70° worden verwarmd.

Maar verwar elektrische boilers niet met het verswaterstation, dat is weer wat anders en is als een doorstroomverwarmer aan de buffertank bevestigd. Corrigeer me als ik het fout heb. Combinatieopslag is als een “zwangere” bufferopslag Zoals Doreen in haar artikel nader uitlegt, zijn er nu natuurlijk apparaten die beide in één combineren. In de bufferopslagtank bevindt zich een tank waarin het huishoudelijk water wordt opgeslagen. Deze apparaten worden vooral gebruikt wanneer de ruimte eerder beperkt is.